2022-02-04 12:06:00

Bu yıl 6.sı düzenlenen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Depreme Dayanıklı Tasarım Yarışmasında, bölümümüz öğretim elemanlarından Dr. Hürmet KÜÇÜKGÖNCÜ danışmanlığında, bölümümüz öğrencilerinden Metin AYTEKİN(Proje Kaptanı), Ahmet İNCE, Mert KANDEMİR; ve Mimarlık bölümü öğrencisi Abdülkadir YILDIRIM'dan oluşan takımımız tarafından hazırlanan ATARISE isimli projemiz Abdullah Gül Üniversitesi adına finale kalmaya hak kazanmıştır.

"DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması-2022" kapsamında İstanbul (Ataşehir) Finans Merkezi'nde yer alması öngörülen bir iş merkezi binası projesinin tasarlanarak sunulması istenmiştir. Yarışma kapsamında tasarlanan projeye yükselişin adresi ve merkezi olması istendiği için ATARISE ismi verilmiştir. İstanbul Finans Merkezi içerisindeki yapılar ile ahenk içinde olması amacıyla projemiz, 25 kattan oluşan dışta sekizgen formda yükselen ve "setback"li  bir yapı modeline sahip olarak tasarlanmıştır. Tasarımımızda bütünlüğü korumak amacıyla simetrik formda yükselen bir yapı tasarımı benimsenmiş olup diyagonal elemanların iki katta bir kullanılması ile binada örüntünün düzenli şekilde devam etmesi sağlanmıştır.

DASK Depreme Dayanıklı Tasarım Yarışması, 2003’ten beri ABD’de Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü’nün (EERI) Öğrenci Liderlik Konseyi (SLC) tarafından düzenlenen Sismik Tasarım Yarışması’nın (Seismic Design Competition) Türkiye versiyonudur. Konsepti ve mekanizması ile birlikte Türkiye’de ve dünyada büyük yankı uyandıran DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması hem ulusal hem de uluslararası arenada birbirinden prestijli ödüller kazanmış bir yarışma olup bu yıl 6. düzenlenmektedir.